Första riktiga skoldagen i år 3 ;D En intressant och lite läskig dag, med mycket fysik! ;D

Jaaaaa ;D Nu är jag äntligen hemma och klockan är 17.30.. :)
Iofs slutade jag inte så tidigt idag ^^
Dagen började kl 08.00 (FÖRRESTEN!! jag trodde jag skulle missa bussen i morse? haha, ge er fan på att jag såg den köra förbi utanför dörren, men jag spraaang och hann med den, sen insåg jag att det var fel buss haha.. det var den bussen som gick tidigare, den var jättesen.. jäkligt dåligt för då fick jag byta buss iallafall.. -.-)
och första lektionen var Historia A, min första HiA lektion ever ^^ Läraren verkade awsome och lektionen var intressant och helt chill..
Sen gick vi vidare med värre ämnen, Fysik B och Ma D efter varandra.. Fysiken var dock sjukt intressant, min lärare (som förresten är sjukt bra ^^) berättade att han läste en tio poängskurs under sommaren (inte klar än dock) och han var då på Lunds universitetsjukhus (där jag opererades ;)) och arbetade samt lärde sig endel..
För oss berättade han om en PET-scanner(kan man säga scanner?..:S) & magnetröntgen (MR-maskin)
Han berättade om att elektroner i en väteatom hade ett litetliiitet magnetiskt fält runt sig och så skrev han att Elektron = β+ (man skriver det tydligen så, om man inte skriver e- men i detta fallet gör man inte så)
sen frågade han om vi visste vad en Positron är,.. aldrig hört talas om det, men det var tydligen elektronens antimateria.. alltså β-.
β +   plus   β -   = Energi. Om materia träffar sin antimateria så försvinner det, det blir energi.. Tänk dig att du (säg att du heter Lisa..) Lisa, träffar Anti-Lisa .. Då försvinner ni och bildar endast energi, jävligt strange att massa kan försvinna va?;)
(Det hade också någonting med Einsteins lag (E=m*c^2 )att göra, men det minns jag inte vad det var)
Sen iallafall sa han att de i Lund kunde skapa då Positroner (och jag tänkte "?Vafan? ör han dum i huvudet? Det är väl ingen som lyckats bilda antimateria vafan?"
och så var det ju inte heller.. De hade bildat ett ämne (Flour 19.) 19F som är radioaktivt, dess halveringstid var på 109 minuter, vilket är väldigt snabbt och iofs bra för då skadar det inte kroppen så länge om man sprutar in det, och inte nog med det utan 19F utsöndrade faktiskt Positroner under tiden den förstördes.. 
När de insåg detta så satte de detta ämnet (Flour 19) i glukos (socker), varför gjorde man så? kan man ju undra.. 
Jo, det var tydligen så (det vet de som läser medicin) att hjärta, hjärna och tumörer kräver extra socker..
Om man skjuter in 19F och glukoset (tillsammans, sammansatt) in i kroppen så vet man att positronerna utsöndras..
I en PET-maskin kan man "se" när positonerna skjuts iväg/utsöndras ur kroppen.. De skjuts ju iväg just för att de träffar Elektroner.. En Positon + en elektron = energi = det man ser som "skjuts iväg" ur kroppen..
När man sätter 19F i glukos och skjuter in det i kroppen, vart går då sockret helst?- Till hjärna, hjärta eller tumörer.. man vet ju redan var hjärta och hjärna sitter.. Men om man då ser detta på ettt udda ställe, när man ser energistrålarna utsöndra från en mitt som INTE är hjätra eller hjärna, då har man sig nästintill helt säkert en tumör därifrån det utsöndras. 
Jävligt coolt isn't it? ;D
Min mening började ju förresten med att väte har liiitet liiitet magnetfält runt sig? Det hjälper oss med magnetröntgen tydligen.. ;D Sjukt coolt.. Vi människor är ju inte magnetiska eller hur? Det är ju inga föremål som fastnar på oss, typ nycklar osv? .. Så hur fasen fungerar då en MAGNETröntgen på människor ?:S
Vi består av 60% (lite mer kanske?) vatten.. ;D -> Vilket består av TVÅ väteatomer och en syre.. H2O.. väte har magnetiskt fält ? Do the maths!
och om man sätter ett enromt magnetfält runt om oss (3 tesla(enheten för att mäta magnetiskt fält)-> jämför med jordens magnetfält som ligger på 30 MICROtesla) så blir ju vattenmolekylerna i oss väldigt stadiga, de rätas ju mot ett håll, eller två håll faktiskt, antingen rakt fram eller rakt bak, i denna MR-maskinen.. När man gör en magnetröntgen-bild så åker vattenmolekylerna lite åt ena hållet och sen tillbaka till sin strikta plats, man räknar sen med värdena mellan hur lång tid det tog för molekylerna att flyttas den lilla biten, uträknignarna lärde vi oss såklart inte, men nu har ni iaf en idé om hur det fungerar ;D AWSOOOOME. så jöva.. Gaadh jag älskar detta :D

 

Ma D var.. Askul ;D haha.. jag förstod faktiskt, tror det sjunkit in i huvudet under sommaren i mitt undermedvetna, men sen när vi väl fick jobba själva efter genomgången så var det mest skratt och flumms men jag hann iallafall lära mig hur man räknade ut  Cos 2x = 0.684 samt Sin 3x = -0,72 osv.
:)

Därefter blev det lunch.. vi fick välja mellan Kebabgryta eller raggmunk (stod det på matsedeln, men sen var det potatisbullar xD).. Och när vår klass kom dit fanns det inga raggmunkar/potatisbullar till mig ;(( jag ville inte ha kebabgryta, men sen i den andra kön såg jag en halvmosad potatisbulle så jag tog den^^ och lingonsylt.. sen maaaassa majs och morötter, det levde jag på denna dag.. OCh INTE ENS MJÖLK FANNS :|... jag fick vatten.. haha. men det döög ;D
Jag, ELena, Emma & AManda satt as usual vid samma bord och cpade sönder.. Idioter vad jag älskar er<3

Efter lunchen blev det Företagsekonomi B :).. Vi gick inte igenom något men hon berättade lite för oss vad vi ska göra nu för tiden, det var tydligen klart med bokföring så vi skulle lära oss bokslut eller vad det hette.. ^^
(Då förresten började jag få ont i huvudet, efter lunchen någon gång.. och 13.30 eller ngt så gick jag till skolläkaren och bad om en alvedon, fick en panodil och då väntade jag på att ´huvudvärken skulle släppa)
Timman gick och vi började med UngFöretagsamhet (För er som inte vet vad det är äre faktiskt värt att checka upp, elr skriva en kommentar om att jag ska berätta... för det är as nice ;D Awesoooome) där jag, Emma ,Elena, Amanda & Johnny satt och planerade..
Gick finfint, men mitt huvud gjorde fooortfarande ont.. Till slut fick jag sånt hjärn-anfall som jag berättat om förrut (tror jag? iaf till de flesta smo jag vet läser min blogg xD) men denna gången skrattade jag inte åt det, jag var livrädd.. för doktorn hade ju inte hittat något fel, det borde ju inte hända! ;(
Men sen var det ännu värre eftersom hela klassen såg mig när jag betedde mig som ett freak.. ;( ..
Jag iallafall förstod att det var påväg när jag inte hörde så bra längre, kändes som jag var under vattnet, man hörde dåligt och kände mig dåsig, då skriker/svamlar (jag har ingen aning) jag "emma emma emma hjälp det ähnder . anfall emma emam hjälp" och hon bara tittar på mig och "vaaah? hahaha vaa? allvarligt?"
Och sen reser jag mig upp och sträkcer mig efter hennes hand och hon hjälper mig ut ur klassrummet och jag håller om henne och blundar och hyperventilerar, hör fortfarande ingenting, jag har för mig att jag sa saker till henne men jag minns inte vad jg sa, och jag minns att hon knappt kunde hålla sig för skratt för det är lite komiskt.. haha.. men sen började jag halvt gråta för jag blev så rädd och sen .. efter en liten stund var det över och inget snurrade, jag hörde perfekt, kunde prata perfekt.. men huvudvärken var kvar-.-

Anyway.. Sista lektionen var Ung företagsamhet.. och vi satt och disskuterade och delade ut befattningar och sen bestämde vi att vi måste åka och handla allt material som vi ska använda.. och då gjorde vi det, vi stack till IKEA på A6 och sen kom jag hem runt halv 4 när vi slutade 2 egentligen..

Väl hemma så åt jag (blodpudding & falukorv med lingonsylt) sen gick jag ut med vovvarna lite grann och efter det stack jag, pappa & hasse iväg till Kontorcity, vi skulle handla en laptop till Hasse och den var asbra och asbillig, vi fick den över 1000kr billigare ;D.. haha.. iaf..sen åkte vi förbi Pset och hämtade upp Leena och sen åkte vi hemmåt.. Så har min dag varit hitills ;)
Eran? :)

(ursäkta att det blev ett långt inlägg, kanske lite tråkigt? vad tycker ni! säääg ;D)

Kommentarer
Postat av: Ahlen

Allt det där om positroner och antimateria och Fluor-19 och så vidare var precis det jag fick lära mig under min praktik förra hösten. Antagligen var din lärare på exakt samma avdelning som jag. Magnetröntgen kommer vi jobba massor med i kemin nu i trean, eller NMR som vi kallar det.

2009-08-24 @ 23:04:05
URL: http://ahlendenriktige.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0