VAD KUL!

Var med i en liten tävling, "veckans blogg" på bloggen jag precis skrev om. Hon skrev tillbaks!

Beatrice
om Dumt!:
Roligt att du vill vara med och tack för länkningen! :D Har tittat runt lite på din blogg men förstår inte riktigt vad du har för sjukdom men du har opererat hjärtat läste jag :( gud va hemskt :/ vill förklara lite kort? :/ Alltid skönt med någon som sitter i ungefär samma sits som än själv :)


Svar: Hejsan! vet inte riktigt vart jag ska svara, så jag svarar i bloggen och hoppas du ser :)
Jag har ett medfött hjärtfel.. eller flera stycken faktiskt.. Förr hade jag hål mellan kammrarna, men det är fixat nu. Sen har jag fel på aourtaklaffen (det är det som ska fixas nu i höst) sen är höger förmak och vänster kammare något fel på (om det inte var vänster förmak och höger kammare?? haha!) men de två är mini problem och pratas nästan aldrig om.

Sen är ytterligare ett stort problem min förträngning i kroppspulsådern (aortan) så.. ja.. det är väl vad jag har.. Plus astma på dessa jobbiga grejer.. Ne fy!
Som sagt är jag född med detta men läkarna trodde inte jag skulle överleva.. De opererade mig när jag var sex dagar gammal, första gången.
När jag var ungefär två månader så fick jag hjärtsvikt ( Nedan, i svart text, följer förklaring på vad det är. vet inte vilken sort jag fick... tror det var akut)
Sen opererade dem mig igen under den andra månaden i mitt liv..Då skedde två operationer under den månaden.



Systolisk hjärtsvikt

Cirka hälften av alla hjärtsviktspatienter har systolisk hjärtsvikt. Det innebär att hjärtats vänsterkammare har nedsatt pumpförmåga, det vill säga en sänkt förmåga att dra ihop sig med följd att blodet inte kan pumpas vidare i kroppen tillräckligt effektivt. De vanligaste bakomliggande orsakerna är hjärtinfarkt och högt blodtryck (hypertoni).

Diastolisk hjärtsvikt

Vid så kallad isolerad diastolisk hjärtsvikt har hjärtat en störning i fyllnadsfasen. Det innebär att förmågan att pumpa ut blodet är normal, men att kammarväggen inte är tillräckligt elastisk vilket resulterar i en svårighet att fylla hjärtat med blod. De flesta med hjärtsvikt lider av systolisk och diastolisk hjärtsvikt samtidigt.

Kronisk hjärtsvikt

Kronisk hjärtsvikt utvecklas ofta successivt under en längre tid, vanligen hos äldre personer. Orsaken är oftast någon form av skada på hjärtat, till följd av högt blodtryck (hypertoni) och/eller hjärtinfarkt. Till en början ger kronisk hjärtsvikt inga eller milda symptom.

Akut hjärtsvikt

Akut hjärtsvikt är den snabba försämring hos hjärtat som till exempel kan inträffa vid akut hjärtinfarkt. Tillståndet förbättras vanligen då hjärtat har återhämtat sig från infarkten. En plötslig försämring av kronisk hjärtsvikt kan också resultera i akut hjärtsvikt. Den kan inträffa som följd av bristande medicinering, infektioner och flera andra orsaker. De allvarligaste formerna av akut hjärtsvikt är lungödem, det vill säga vätskeansamling i lungorna, och kardiogen chock som innebär mycket dålig pumpförmåga kombinerat med extremt lågt blodtryck och som är direkt livshotande.

Texten är hämtad ur Hjärt-Lungfondens temaskrift Hjärtsvikt, som gavs ut i mars 2009.

Sista operationen skedde när jag var 3,5 eller 4 år :)

En sak jag måste vara helt ärlig och säga är att jag har faktiskt inte hel koll på allting som doktorerna säger om mina fel.. Förstår inte alla komplicerade termer dom använder haha! Men min mor har definitivt koll och detta är vad jag vet om mitt fel ungefär..

Dock så kan jag säga en lite intressant sak som.. kan vara läskig också, men du har vart med om så mycket så tror inte du äcklar dig på blod/nålar o.s.v, sjukhusgrejer helt enkelt.
Kroppspulsådern skulle de fixa åt mig under en av operationerna.
Den var förträngd även då.. Men de helt enkelt klippte upp den och tog en annan ådra ( den stora ur min vänster arm) och försökte "lappa ihop" det som ett lapptäcke.. haha.. tyvärr fungerade ju inte detta eftersom ådran skulle läka och då krypte den igen.. tyvärr!

Om man ska se på den operationen som ska ske nu, då har jag myckte mycket mycket mer koll. Har fått hem massa information, det är bara läskigt! Men ja, en till läskig/intressant sak är att de ska eventuellt byta ut min klaff och då ska jag få en klaff som inte är mänsklig.. Det ska vara en mekanisk eller biologisk (kan ta upp info om dom i något inlägg framåt :)), Jag har iaf valt biologisk!

Jag håller verkligen med... Man känner sig lättad på något vis och känner sig inte lika ensam när man vet att någon annan också har det svårt.




Ursäkta att det blev längre än vad jag tänkte mig! haha, hoppas du har det underbart och inte har alldeles för ont... Sånt tar på krafet och psyket.. usch!

Kommentarer
Postat av: amanda

jag föddes också med medfött hjärtfel, hål mellan kamrarna,(opererades när jag var ca 1 år) så jag har ett lika fint ärr som du på bröstkorgen ;) skönt att veta att man inte är ensam om det, känns som det! man blir annorlunda på något sätt. även om jag vet att operationen var bra för mig, så önskar jag ändå att jag inte hade gjort den :P är snart 16 år och vill inte ha ärret, vill inte vara annorlunda.

2011-06-08 @ 13:42:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0