Dolksvans!

Hej.. Ni vet ju (förmodligen, om ni känner mig...) vilken jävla nörd jag kan vara ibland.. både spel nörd och plugg nörd och vetenskapsnörd.. haha.. sååå nu tänker jag berätta något riktigt coolt vetenskapligt grejsimojs.. :)


Det handlar om ett djur! Djuret heter dolksvans och är ett vattendjur.. ser nästan ut som en elak rocka fast med lite hårt skal på.. haha.. Om ni vill ha lite mer djupgående information så får ni googla det :)
Jag såg på någon Nature-kanal imorse och då såg jag ett program om hur dom försökte få detta djur att inte dö ut.. Dom hade forskat länge och klarat av alla steg nu. Nu kunde djuret föröka sig, byta hud, äta och "födas" utan att dö, allting i fångenskap. Man fick ca 90% av avkomman att överleva tillskillnad från vanliga (mycket låga) antalet survivers.

Anyway.. då tänkte jag "okej.. varför ger man så mycket forskning till dom här fula djuren?"- det var dumt tänkt.. lite rasistiskt faktiskt.. men sen iallafall så fortsatte programmet och dom svarade på min fråga.
Djuren är väldigt nödvändiga inom rymdforskning samt medicinsk forskning! Asballt!

Dom har blått blod!!! Anledningen till det är att hemoglobinet binder koppar istället för järn och i den medicinska forskningen var det ett riktigt genomslag att hitta det här djuret. Dolksvansarna har ett jätte enkelt men effektivt immunförsvar och det coola är att det fungerar helt annorlunda än något jag någonsin hört talas om.
Så fort en okänd bakterie kommer in i t.ex. ett sår hos dolksvansarna så fångar immunförsvaret upp detta i någon slags gelé-blandning som sen effektivt arbetar med bakterien.. vet inte hur dom får ut det ur systemet sen men kan vara så att gelén bryter ner bakterien? Eller kanske att den "skjutsar ut den" kanske genom analen eller något.. Det vet jag tyvärr inte men det fungerar ju iallafall som ett svinbra immunförsvar!

Så iallafall.. vad ska vi göra med gelén då? vi har ju massa bra grejer redan.. men man tänker sig att OM man skulle ha några resistenta bakterier i sig, sånna som klarar av t.ex. penicilin o.s.v., så kanske denna gelé grejen skulle kunna fånga upp sånna bakterier  :)


Anyway.. sen till rymdforskning så använder man dom mycket p.g.a. att de är så fruktansvärt gamla. Eller.. Inte en dolksvans själv då.. men arten är gamal. kommer inte riktigt ihåg allt det här för jag var trött när jag tittade på programmet.. men på något sätt så skulle dessa djur eventuellt kunna fastställa om det fanns liv på andra planeter o.s.v. Detta var ett nytt forskningsområde så allting var inte helt testat..




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0