Sparka på de som ligger ner, go on.

Alltså. For real !?...
Nu vet ju nästan alla som läser min blogg vart jag står, rent politiskt, men detta kommer inte bli något "HEJ VÄRVA MEDLEMMAR TILL DEN RÖDGRÖNA SIDAN!!"
Nej. Detta ska bara vara ett rop på hjälp. Visa olika sidor av ett problem. Försöka få folk att inse hur fel saker och ting kan bli.




Jag är kroniskt sjuk, och det vet ju också alla redan som läser min blogg. Alltså betalar jag medicin och läkarvård varje gång jag behöver.
Förr så behövde jag bara betala mediciner. Men nu har jag fyllt 20 år och då måste jag även betala läkarbesök samt annan vårdkontakt. När jag "bara " behövde betala min mediciner så hade jag ett sommarjobb ( I maj), jag blev dock sjukskriven och begav mig till socialkontoret i jönköping. Fick hjälp därifrån och jag var mycket tacksam, eftersom i MARS gick mitt högkostnadsskydd på mediciner ut.
Det är ju ganska nytt med att högkostnadsskyddet är uppdelat i två, mediciner (1800kr/år) & vårdbesök (900kr/år). Vilket sammanlagt blir 2700kr/år och slår man ut det varje månad så blir det 225kr/månad.
Men nu vill de även ändra en till sak. Man ska betala 22% högre på alltsammans. Detta blir ungefär 3300kr/år sammanlagt. Även om det "bara " är 600kr mer varje år och 50kr/månad så är ändå problematiskt för vissa människor.


Jag förstår att människor ser det som "en skitsumma", men de har fast jobb med tillräcklig lön och eventuellt inte ens någon i familjen som är sjuk.
Jag älskar vården och jag är tacksam för ALLT de gjort mig. När jag åkte från lunds sjukhus förra året efter hjärtoperationen så fick jag åka på en ambulansbår därifrån, och jag började störtlipa. För där hade sköterskorna samlats utanför min dörr och jag bara kände mig så fruktansvärt tacksam. Att dom stått ut med att ta hand om en helt främmande människa.. det var helt underbart av dem, även om det är deras jobb. Det kändes så.. äkta. Dom brydde sig liksom.. och jag var tacksam för att de gjorde det.
Hade jag haft råd så hade jag betalt med GLÄDJE. Hade jag vunnit miljonbelopp på lotto hade jag velat skänka pengar till sveriges sjukvård, men det går såklart inte eftersom det är statligt osv. MEN ÄNDÅ. Poängen här är att jag är inte sniken mot vården. herregud, jag LEVER pga av dem..
Så nu.. tillbaks till problemet..

Hade jag vart en människa som inte hade några problem med höjningen så hade jag betalt.
Tänk dock alla som _har_ problem med det?
T.ex. en familj där mamman + 3 barn har någon kronisk sjukdom? Alla behöver medicin och läkarvård? Det blir 2700*4.. Ganska mycket på ett år..
Eller en sjukskriven människa som går på socialbidrag
Eller ännuvärre. En utförsäkrad människa som är sjuk?
Eller t.ex. mitt fall. Där jag är student och lånar maxlån på CSN. Får ca 800kr över efter hyra, el, busskort, bredband, studielitteratur och mat. Här har jag inte ens räknat in läkarbesök mm. Ska jag aldrig få gå ut och ha kul? Köpa kläder? eller ens unna mig någon annan mat än tråkig studentmat? Eller t.ex. tänk om jag behöver något akut som gått sönder / försvunnit? jag försöker också ta körtkort nu.. men det går såklart att bortprioritera
Jag går hos sjukgymnast varje vecka, och varje månad tar jag blodprov. Det blir fem besök i vården på en månad. Ca 500kr. Där är jag nästan uppe i högskostnadskyddet för vård (900kr) men hur FAN kommer jag kunna lägga ut 500kr i vård? Och sen medicin på det..
På tal om medicin.. min astmamedicin är snart slut och den kostar 700kr...Woopiedoo..

ANYWAY. Där dessa "speciella fall" finns, för belive me, dom FINNS. det finns folk som inte kan ha råd med höjning (eller knappt har råd nu för den delen)
HUR FAN hade folk tänkt att det skulle gå ihop?!



<3


Min pojkvän och jag har redan disskuterat det här innan(innan jag visste om höjningen ens). Han står inte alls på vänstersidan rent politiskt men vi disskuterade högkostnadsskyddet en gång när han kom hem och hade handlat medicin..Minns inte exakt vad han sa men det var något med att han tyckte han det var sjukt att folk inte får betala mer för allt vi får i medicinsk väg..
Då sa jag ofc att han inte tänker och blablabla men iaf.. Slutade med att han sa en sak som jag faktikst håller med om.. Att de som _kan_ betala, de _ska_ betala. För skatteintäkterna ska gå till _allas_ välfärd.. och att folk ska få högkostnadsskydd när de inte tycker "små"pengarna är en big deal för dem är fel tyckte han..
Han körde alltså på "betala mer om man har mer"-stuket.. jag kan hålla med honom. Jättemycket. Men det kommer bara bli fel. Var går gränsen för dom som _har_ råd att betala tex?
samt att folk aldrig kommer göra det för det "är orättvist".. Och jag står på rättvisans sida, men samtidigt hade jag mer än gärna betalt för mina hjärtoperationer om jag hade kunnat. För jag har fått ett liv.

Så.. ja..
All I wanna say är.. Fan vad sjukt att folk inte tänker..
Jag menar.. Det DUMMA Här.. är att jag _förstååååår_ verkligen att folk röstar blått. För dom har såklart JÄTTEMÅNGA bra idéer. Men det har även de röda..
Det är EN fet sak som gör att jag _ALDRIG_ i hela mitt liv kommer rösta blått (oavsett om dom ändrar hela sitt approach) och det är att de vill ha privatiserad vård. Även om dom nu ändrar den punkten i sitt program, så kommer jag tänka att det är deras ursprungspunkt.. och någonstans innerst inne vill dom nog fortfarande utföra det. Jag skulle aldrig kunna bo i mitt fina land sverige igen, ever.
Precis osm jag tänker med SD.. De har sina rötter i skitsaker, därför röstar jag inte där även hur bra dom nu hade låtit (iofs låter dom ju inte ens bra, fast det gör faktisk mååånga punkter hos de andra blåa :))

Men när folk inte kan se det på två olika håll, det gör mig förbannad.
Jag kan mycket väl förstå att folk ser det som skitpengar, men folk som ser det som skitpengar har SJUKT svåra problem med att se någon vara "så sjuk".. KLART SOM FAN att man kan vara FÖR SJUK. herregud..
Sjukdomar är inte något man bara har hittat på, fyi.. :)














Nu har jag skrivet för länge.. haha. måste faktiskt gå och börja göra min dag vettig.
Ska adressändra( hann inte det igår), städa klart rummet + källaren (har stökat ner som fan med flyttlådor där), laga middag till familjen, åka iväg snabbt till boris, träffa mc, sen åka ner till piren med min familj + leenas familj..
Vet inte om jag hinner skriva igen..

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0